Jak rozeznat kvalitní krmivo

Zde Vás naučíme jak číst složení na krmivu, NESTAČÍ JEN ČÍST a přitom nevědět jak na to. Díky tomuto návodu podpořeném vědomostmi (nejen nadšením) si dokážete sami určit, co je pro Vaše zvíře a taky Vaši peněženku dobré. Často totiž zaplatíte za krmiva nižší až pochybné kvality mnohem víc, než byste zaplatili za krmení velmi kvalitní. Vše se odvíjí od toho, že někteří výrobci, nebo dovozci chtějí na Vás vydělat víc než je vhodné z hlediska dobrých mravů a tak vychválí své produkty do nebe. Chvála a dokonce ani recenze totiž nemusí odpovídat pravdě. Nevěřte všemu, co se dočtete - napsat může kdokoliv cokoliv a přitom tomu nemusí vůbec rozumět! Pozor i na internetové rádce krmiv, nevíte kdo to je, jaké má vědomosti a zkušenosti - často se ani nepředstaví a tvrdí, že nejsou nikým placeni a jsou nezávislí (dnes prakticky nikdo nedělá nic zadarmo, natož ve svém volném čase, který by mohl využít jinak a ještě si k tomu platil doménu,...). Každý si vychvaluje to své a haní cizí!!!

NENECHTE SE NAPÁLIT!!!

Krátce o mokrých krmivech (konzervy, paštiky, kapsičky). Většinou jde o nejdražší vodu, kterou kupujete! Zkontrolujte si v surovinovém složení kolik obsahují masa (často je to jen kolem 4%). Většinou kousky ve šťávě neobsahují téměř žádné maso! Mleté konzervy bývají lepší, ale nemusí to být pravidlem. Jsou, ale i opravdu kvalitní konzervy, které obsahují 80- 95% masa. Vždy musí být maso uvedeno na prvním místě a za tím čárka (POZOR NA ČÁRKU JE VELMI DŮLEŽITÁ - čárka od sebe odděluje jednotlivé položky. Není-li mezi položkami čárka, považují se za jednu a jejich celkový obsah v krmivu se tedy sčítá. Přesný obsah masa tedy není možné určit.). Kvalitní složení vypadá přibižně takto: maso 85%, vývar,.... - maso může být uvedeno jako kuřecí, hovězí, krůtí, drůbeží, jehněčí,... nebo jen jako maso (vše dobře). Pozor na uvedené maso a vedlejší produkty živočišného původu (i když je pak uvedeno v závorce (maso a procenta k tomu) tady už tomu co je napsáno nevěřte!!! Tím, že se za masem nenachází čárka, ale "nevinné" slovíčko "a" posouvá množství masa na mnohem menší množství než je uvedeno - často v řádech do 4 - 10% celkového obsahu surovin.

TOTÉŽ PLATÍ U SUCHÝCH KRMIV. Legislativně (zákonem) je dáno totiž jen to, že se ve surovinovém složení musí uvádět na prvním místě to, čeho je nejvíc, na druhém, čeho je méně,.... a na posledním místě to, čeho je v krmivu nejméně. Z hlediska kvality výrobku je mnohem důležitější sledovat surovinové složení než obsah proteinů, lipidů (bílkovin, tuků).... (záleží totiž na tom, jakého původu jsou bílkoviny, tuky,..jestli z masa, nebo třeba nějakých pochybných zdrojů - například: peří, kopyta, pařáty, srst a další.). Proto někteří výrobci vylepšují své výrobky tím, že některé suroviny spojují, nebo naopak rozdělují. Proto je tak záludné slovíčko a. Za výrazem vedlejší produkty živočišného původu (někdy to může být nazváno i jinak - většinou podobně) se může skrývat téměř cokoliv, co souvisí s živočisnou výrobou, včetně odpadních produktů. Za stejným účelem (dostat maso na první, nebo druhé místo ve složení) se někdy suroviny naopak rozdělují. Například pokud je u produktu ve složení uvedena např. pšenice, pšeničná mouka, pšeničný protein a kdo ví co ještě pšeničného (nebo kukuřičného, rostlinného,...) tak je to za účelem rozdělení jedné položky do více "chlívečků," tak se ve složení dostane hned z prvního místa na několik míst následujících (třeba druhé, čtvrté a ještě páté k tomu). Tím se maso dostává na první místo - přestože ho v krmivu zdaleka není nejvíce!!! Pokud výrobce naopak rozdělí MASO (o které tu v první řadě jde) na víc položek a přesto je maso na prvním místě, tak vězte, že je krmivo rozhodně hodně masové, když si to výrobce může (rozdělení masa) dovolit. Toto pak v surovinovém složení může vypadat např. takto: čerstvé kuřecí maso (můžou být uvedena procenta, ale také nemusí), rýže, kuřecí moučka, kuřecí tuk,...tak to je skvělé, nebo další příklad: dehydrované jehněčí maso, dehydrované krůtí maso, rýže, krůtí tuk,....Tak tady je toho masa taky hodně!!! Pokud je u masa uvedeno množství v procentech, je potřeba taky zbystřit. Ani velký nápis na pytli - 60, 70, 80 % masa ještě neznamená, že je to procento z celkového obsahu surovin! Často je to jen z obsahu proteinů (bílkovin, N-látek, dusíkatých látek - to vše je pořád totéž), nebo dokonce jen z obsahu živočišných proteinů. Takže jestli je na pytli uvedeno např. maso a vedlejší produkty živočišného původu (maso 43 %) tak vězte, že při spočítání - protein (např 23 %) mínus rostlinný protein (dejme tomu polovina z osažených proteinů) krát 43 % a jsme na slabých 5 % z celkového obsahu surovin. Pokud bude uvedeno maso a vedlejší produkty živočišného původu bez procent, tak tam může být masa i méně než 1%. PROTO JE TAK DŮLEŽITÁ TA ČÁRKA. Složení: kuřecí maso (23 %), rýže, .... Zde těm procentům můžete věřit.

Pokud kupujete zahraniční krmivo, zkontrolujte si, jestli má český popis, nebo českou polepku. Pokud má českou polepku je dobré zkontrolovat, jestli složení (originální) na pytli je shodné s tím na polepce. Někteří dovozci se neštítí napsat na polepku něco jiného a tím si krmení vylepšit, aby bylo prodejné za vyšší cenu.

Docela dobré je taky vědět, že barevné krmivo nikdy není velmi kvalitní. Je to lákadlo pro majitele, ne pro zvíře. Je sice pravda, že každá barva granulí jinak chutná - záleží na tom z čeho je vyrobeno přidané barvivo. Nevěřte tomu, že zelená granule je se zeleninou, červená s masem, žlutá se sýrem,... JE TO JEN BARVIVO.

Apelujeme na všechny majitele psů a koček NEDĚLEJTE ZE SVÉHO ZVÍŘETE VEGETARIÁNA, ANI POKUD JSTE JÍM VY SAMI A MYSLÍTE, ŽE VÁM TO PROSPÍVÁ. Kočka ani pes k tomu nejsou přizpůsobeni a můžete jim tím velmi ublížit!!!

Lidi často nevědí co jsou to popeloviny, nebo popel. Vězte, že se do krmiva nepřisypává popel. Popelovinami se rozumí obsah pevných (minerálních) látek, které by zůstaly po úplném spálení krmiva.

KRMENÍ DOMÁCÍ STRAVOU nemusí znamenat krmit špatně. Pokud máte čas vařit pro své zvíře je to v pořádku, jen je potřeba každou krmnou dávku dotovat vápníkem a ostatními minerálními látkami, případně vitamíny. Maso má vysoký obsah fosforu a téměř žádný vápník a proto je potřeba jej přidávat v minerálním, nebo vitamínově-minerálním doplňku. Tyto dvě látky se na sebe vážou a při nedostatku vápníku by se Vám pes mohl odvápnit (při dlouhodobém krmení bez přidání vápníku) - u mladého psa by to mohlo způsobit křivici u staršího lámavost kostí. Ze stejného důvodu není dobré do granulí přidávat maso (na přilepšenou) - opět tím narušíte poměr vápníku a fosforu. V kvalitních granulích je jen tolik vápníku, aby ho bylo dost jen pokud byste krmili čistě granulemi. Jak přidáte maso už ho je málo.

NÁŠ NÁZOR NA KRMENÍ SYROVÝM MASEM (BARF) JE NEGATIVNÍ. Krmení masem dobře, krmení syrovým masem špatně. Je to sice momentálně velmi moderní - prý návrat k přírodě, ale měli bychom si uvědomit, že naše zvířata už toho moc s přírodou společného nemají a taky předpokládáme (nebo si přejeme), že se dožijí mnohem vyššího věku, než jako kdyby byly v přírodě. Šelma v přírodě se dožije polovičního, nebo jen třetinového věku, než šelma žijící v zajetí. Jde o to, že šelma je neustále oslabována různymi parazitózami, až zcela zeslábne a umírá. Tyto poznatky jsou z absolvování vysokoškolské parazitologie. Nejsou to jen domněnky - zde opět platí, že vědomosti jsou víc než jen nadšení pro věc. Nejde samozřejmě jen o červy - zastánci Barfu by mohli namítat, že psy pravidelně odčervují. Mnohem nebezpečnější jsou parazitující prvoci, viry a bakterie které se v mase nedají jen tak zjistit (nepomůže ani veterinární kontrola masa, ani pokud jde o maso z kvalitního, kontrolovaného zdroje). Někteří z těchto parazitů se nedají zahubit ani hlubokým přemražením (víc jak -18°C), jedině varem! Můžete mít smůlu a i po jediném požití masa takto napadeného Vám může pejsek v nejhorším případě oslepnout, ochrnout, nebo i umřít. MY BYCHOM TO U NAŠICH ZVÍŘAT NIKDY NERISKOVALI!!! Jakékoliv krmení masem (i vařeným) má svá úskalí také v tom, že málokdo dokáže sestavit krmnou dávku tak, aby odpovídala potřebám jeho zvířete. Různé disbalance v krmné dávce - hlavně dlouhodobé se můžou negativně odrazit na zdraví zvířete!

Dejte si pozor i na slovíčkaření. Názvy jako hyperprémiové, ultraprémiové,.. krmiva je nesmysl. Nic takového neexistuje!!! Je to jen takový podvůdeček chytrého čecháčka (nebo vychytralého?). Pak chudák spotřebitel zaplatí ochotně víc peněz - za takový přídomek - vždyť to zní tak úžasně.

Krmiva můžeme rozdělit na ekonomická, prémiová a superprémiová. Toto se už zažilo, ale zcela správné to taky není. Správné označení by mělo být ekonomické krmivo - nebo řada (krmiva levná a supermarketová, kde platíte spíš reklamu, než kvalitu), krmiva střední třídy (tu lze rozdělit ještě na nižší střední, střední střední a vyšší střední) a krmiva nejvyšší třídy (kvality).

A poslední rada na závěr - když někdo uvádí, že jeho krmiva neobsahují ani hormony, ani antibiotika, tak Vás můžeme ubezpečit, že je neobsahují žádná krmiva pro naše miláčky. Jde opět jen o reklamní trik, aby lidi kupovali toto a ne něco jiné (co když v tom jiném krmení to obsažené je?). Vzbuzuje to jen klamné představy o konkurenčním krmivu.

PŘEJEME VÁM ŠŤASTNOU RUKU PŘI VOLBĚ SPRÁVNÉHO KRMIVA PRO VAŠE MILÁČKY. AŤ S VÁMI POBUDOU DLOUHÉ ROKY VE ZDRAVÍ A DOBRÉ KONDICI.